Tran Mollers – bogactwo kwasów omega 3 i witamin
Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego niezbędne są grupy organicznych związków chemicznych, zwane powszechnie witaminami oraz kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe dzielą się na: nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone omega 6 oraz wielonienasycone omega 3. Organizm ludzki nie potrafi sam wytworzyć podstawowych i najzdrowszych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6.
Tran Mollers
To przyczyniło się do stworzenia tranu Mollers – ciekłego tłuszczu lub w postaci kapsułek otrzymywanego z wątroby ryb i ssaków morskich. Tran Mollers zawiera duże ilości tych szczególnie zdrowych, wartościowych kwasów omega 3, omega 6 oraz witamin A, D, E. Jego wpływ na organizm ludzki jest doceniany już od wielu lat, w latach 60. i 70. był profilaktycznie podawany dzieciom w przedszkolach. Obecnie tran Mollers traktowany jest jako środek leczniczy lub suplement diety.
Kwasy omega 3
Warto wiedzieć, iż kwasy omega 3 biorą udział w kształtowaniu układu nerwowego, układu krążenia, zapobiegają zapaleniom oraz ograniczają tworzenie się komórek tłuszczowych, obniżają stężenie cholesterolu. Utrzymują prawidłowe funkcjonowanie mózgu, a także widzenie. Tran Mollers to również witaminy. Witamina A odpowiada za system odpornościowy i proces widzenia, witamina D odpowiada także za odporność, ale także sprzyja budowie kości, natomiast witamina E zwana jest „witaminą płodności oraz młodości”.
Niedobór kwasów omega 3
Niedobór kwasów omega 3 jest szczególnie niebezpieczny dla niemowląt i małych dzieci. Symptomy niedoboru mogą być bardzo różne od zahamowania wzrostu, zmian skórnych, stłuszczenia wątroby poprzez uszkodzenie nerek, osłabienie serca, a nawet zmniejszenie produkcji krwinek i zwiększenie wrażliwości na zakażenia. Równowaga fizjologiczna ludzkiego organizmu jest uzależniona od prawidłowego poziomu kwasów omega 3 i omega 6.