
witamina c 1000
Kwas askorbinowy, czyli witamina C to jeden z najważniejszych suplementów, który powinien być stosowany w codziennej zbilansowanej diecie. Jedną z najważniejszych cech witaminy C jest to, iż jeśli stosowana jest ona regularnie, to według przeprowadzonych badań potrafi skrócić czas trwania przeziębienia o 8% u dorosłych osób, a osoby uprawiające sport regularnie, chorują aż o 50% rzadziej.
Dlaczego warto stosować witaminę c 1000 w codziennej diecie?
Witamina c 1000 posiada szereg zalet, korzystnie wpływających na organizm, takich jak między innymi:
- przyspieszenie gojenia ran,
- przyczynianie się do obniżenia ciśnienia krwi,
- wzmacnianie dziąseł i zębów,
- umożliwienie organizmowi łatwiejszego przyswajanie żelaza,
- przyczynianie się do spowolnienia procesów starzenia się skóry,
- oraz obniżenie poziom cholesterolu.
Skutki niedoboru witaminy C w organizmie
Do najbardziej dotkliwych i nieprzyjemnych skutków niedoboru witaminy C możemy zaliczyć między innymi:
- trudności z gojeniem ran,
- suchość skóry oraz jej szybsze starzenie się,
- spadek poziomu odporności organizmu,
- zapalenie błony śluzowej,
- oraz wzrost ciśnienia tętniczego w organizmie.
Dlatego też warto stosować witaminę c 1000 w codziennej diecie, aby uniknąć tych nieprzyjemnych oraz przede wszystkim złych dla organizmu skutków niedoboru kwasu askorbinowego. Witaminę można kupić w aptece internetowej np. tutaj.
W jakim pożywieniu występuje witamina C?
W witaminę C bogate są takie produkty jak między innymi:
- pomidory,
- kiwi,
- truskawki,
- brokuły,
- jarmuż,
- cytryny,
- pomarańczę,
- grejpfruty,
- czy chociażby brukselki.