Jerusalem artichoke czyli topinambur

Słonecznik bulwiasty czyli jerusalem artichoke to nie ten tradycyjny, którego smaczne ziarenka zjadamy jako dodatek do różnych potraw, ale nieduże bulwy, które bardziej przypominają naszego rodzimego ziemniaka. I całkiem słusznie – w końcu można z niego przygotować puree i lubiane przez wszystkich chrupiące frytki.

Jerusalem artichoke lub może topinambur 

Ta druga nazwa jest chyba zdecydowanie najpopularniejsza. Warzywo to jest coraz częściej wykorzystywane w kuchni do przyrządzania rozmaitych potraw oraz w medycynie naturalnej, dzięki niezwykłym właściwościom leczniczym. Zawiera aż 17 % inuliny, która jest wielocukrem z grupy fruktanów. Jej cechą charakterystyczną jest to, że jest nisko kaloryczna i dużo mniej słodka od tradycyjnego cukru. Polecana jest więc szczególnie diabetykom i osobom na diecie odchudzającej. Nie jest także trawiona w przewodzie pokarmowym, a pełni po prostu funkcję błonnika pokarmowego. Topinambur z inuliną jest niezwykle zdrowym i smacznym zamiennikiem dla ziemniaków i innych produktów o wysokim indeksie glikemicznym. 

Puree czy może frytki?

Jerusalem Artichoke (https://evita.sklep.pl/pl/full-spectrum-jerusalem-artichoke-400mg-60kaps.html) to nieduże bulwy, które można przyrządzać jak tradycyjne tłuczone ziemniaki lub puree z dodatkiem ziół i śmietany. Świetnie nadaje się również do smażenia lub pieczenia w postaci słupków jak frytki lub ćwiartek. Ma charakterystyczny słodkawy smak przypominający orzechy brazylijskie oraz karczochy. Ze względu na właściwości prozdrowotne wykorzystywany jest do produkcji suplementów wspomagających odchudzanie oraz jako słodki składnik żelujący i zagęszczający znacznie polepszający smak przyrządzanych potraw.